WKO (Warmte-koudeopslag) wordt in Nederland steeds meer toegepast. Bij warmte-koudeopslag worden warmte en koude opgeslagen in de bodem. Met deze duurzame techniek kan onroerend goed, zoals kantoren, productiehallen en magazijnen worden verwarmd én gekoeld. Daarnaast kan het koude water ingezet worden voor de koeling van diverse productieprocessen. Hierbij komt restwarmte vrij. Dit kan nuttig ingezet worden voor verwarming.
Hoe?
Tijdens de winterperiode wordt er warm water uit de bodem onttrokken voor het verwarmen van gebouwen. Hierbij ontstaat koude, die weer teruggebracht wordt in de bodem. Deze koude wordt tijdens de zomerperiode onttrokken voor de koeling. Tijdens het koelen ontstaat er weer (rest)warmte voor de winterperiode. Dit is een proces, dat zich continu herhaalt.
Besparen en verbeteren
Door slim gebruik te maken van bodemenergie zijn aantrekkelijke besparingen op de energiekosten van wel 30 tot 80 procent mogelijk! De hoogte van de besparing op de energienota wordt mede bepaald door het soort bodem tezamen met de hoeveelheid gevraagde kou of warmte in het onroerend goed. En besparen is niet het enige, het slim gebruik maken van bodemenergie kan namelijk ook je productieproces en/of gebouwklimaat sterk verbeteren!
■ Het team van DION Industrie Support kan elk warmte-/koudeopslagsysteem onderhouden, optimaliseren en analyseren. Dus wil je graag meer weten over de mogelijkheden van bodemenergie en het toepassen, beheren en onderhouden van een WKO-systeem? Bel of mail ons dan gerust, wij vertellen je er graag meer over!