Logo DIS trans
Banner DION Locatiediensten

Slim omgaan met restwarmte- of koude

Naast diverse oplossingen op het gebied van ‘Personeel & Organisatie’, bieden wij organisaties ook vele oplossingen voor hun ‘Gebouw & Omgeving’ en daar willen wij jullie dit keer over informeren. Veel organisaties worstelen met een disbalans in restwarmte of -koude. Bij DION Locatiediensten hebben we inmiddels een aantal slimme oplossingen bedacht om met deze disbalans om te gaan. In deze blog vertelt Jeroen Kroek, Manager Locatiediensten bij DION Groep, wat deze oplossingen zijn en hoe wij deze ervaring in kunnen zetten voor anderen.

Energie-efficiënt koelen

Het bedrijventerrein van Wavin is onze kraamkamer. Inmiddels staat DION al jaren op eigen benen, maar wij beheren nog steeds de infrastructuur van Wavin Diensten, waaronder de WKO-installatie op het bedrijventerrein. Deze installatie voor warmte- en koudeopslag wordt gebruikt om productieprocessen van bedrijven op het terrein mee te koelen, maar bijvoorbeeld ook om het naastgelegen zwembad De Slag en sporthal De Slag te verwarmen. Een mooi voorbeeld van circulaire energie! Met deze techniek kan dit een stuk energie-efficiënter dan met bijvoorbeeld gasgestookte verwarming of elektrische koeling. Het bodemwater wat voor die koeling wordt gebruikt, warmt op. Die warmte gaat in de zomer weer de grond in, in de winter koelen we voornamelijk met oppervlaktewater en waar nodig met luchtkoelers.

Uitdaging

In de grondwatertemperatuur moet een goede balans blijven. Door de zachte winters in Nederland, heeft daar voor ons een uitdaging gelegen. Wat we zomers aan warmte in de grond stopten, was te veel om ’s winters weg te koelen. Tot we dachten: die warmte, kunnen we daar niet iets mee? In 2011 zijn we die restwarmte gaan leveren aan het hoofdkantoor van Wavin. In 2015 zijn daar eerder genoemde gemeentelijke zwembad en sporthal bijgekomen. Ook deze gebouwen worden nu ook verwarmd met restwarmte van het bedrijventerrein. In 2018 volgde het hoogbouwmagazijn van Wavin, waar we een gasreductie van 95% hebben behaald. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of we onze warmte kunnen inzetten om de onbalans van het ziekenhuis hier in Hardenberg te kunnen compenseren. Die jarenlange ervaring zetten wij graag in bij bedrijven die ook met een disbalans in restwarmte (of -koude) te maken hebben.

Te maken met restwarmte?

Heb je als bedrijf te maken met restwarmte vanuit het productieproces en wil je daar iets mee doen? Wij denken graag met je mee. Wij kennen de markt en de verschillende partijen in die markt. Wij kunnen helpen met de voorbereiding en begeleiding in de ontwerp-, offerte- en uitvoeringsfase. Wij zijn zelf geen engineers, wij ontwerpen geen installaties, maar we kunnen wel onafhankelijk de partijen samenbrengen, de ontwerpen analyseren en beoordelen en ook de uitvoering begeleiden. Maar ook bedrijven die zelf al een WKO-installatie hebben, en een gecertificeerd beheerder zoeken, zijn bij ons aan het goede adres. Ook bedrijven die aan duurzaamheidsdoelstellingen moeten voldoen, zoals energie audits, of die het gasverbruik willen verlagen, helpen wij graag.

Nieuwsgierig?

Door de zorg over de infrastructuur van het bedrijventerrein uit handen te nemen, helpen we jou je organisatie en je mensen te laten groeien en bloeien. Wil je eens verder praten? Neem gerust rechtstreeks contact met me op per telefoon of mail, of neem eens een kijkje op onze website.

Slim omgaan met restwarmte- of koude? Zo doe je dat
Telefoonnummer
: 06-53765526
E-mailadres: jeroen.kroek@dion.nl
Website: www.dionlocatiediensten.nl

Hartelijke groet,
Jeroen Kroek